The Bastard kamado

De kamado is zeer populair vanwege zijn veelzijdigheid. Een kamado keramische barbecue heeft naast de mooie uitstraling ook het grote voordeel dat de temperatuur goed gecontroleerd kan worden. Dankzij het dikke keramiek kan de warmte vastgehouden worden in een keramische barbecue en blijven de kolen op de goede temperatuur. Hiermee geef je het vlees een éxtra lekkere barbecue smaak mee.

Wat is het verschil tussen een kamado en een gewone BBQ?

Een kamado keramische barbecue onderscheidt zich van een ‘gewone’ barbecue, doordat je met een keramische barbecue legio andere opties hebt dan alleen barbecueën. Zo kun je er mee bakken en braden, grillen, koken, roken, stomen, slowcooken etc. Naast vlees bakken, kun je er dankzij de pizza set bijvoorbeeld ook pizza’s mee bakken.

Hoe installeer je een kamado?

Nadat je je kamado keramische barbecue hebt uitgepakt is het raadzaam alle schroeven goed te controleren en zo nodig aan te draaien. Tijdens transport kan er mogelijk iets losgetrild zijn. Installeer het handvat en verwijder al het piepschuim in de kamado. Ook onder de vuurkorf.

Zorg ervoor dat de opening van de vuurkorf overeenkomt met het bodemventilatie luchtgat onder in de keramische barbecue. Plaats het kolenrooster onderin de vuurkorf en plaats de zijtafels: monteer de vier houders van de zijtafels. Let erop dat de openingen dezelfde kant op wijzen. Zet het onderstel met wielen in elkaar zoals aangegeven op de tekening.
Plaats de top-ventilatieschijf op je kamado (indien van toepassing).

Waar moet ik op letten bij een kamado?

Gebruik goede kwaliteit houtskool met grote stukken, zodat de kamado niet verstikt raakt. Vul hem maximaal tot de rand van de vuurbox. Steek de houtskool bij voorkeur aan met een brikettenstarter, zoals de one minute lighter. Je kunt ook aanmaakblokjes gebruiken, maar alleen als ze van natuurlijk materiaal zijn. Gebruik nooit chemische aanmaakblokjes, spiritus of andere vloeistof.

Eerste gebruik Kamado BBQ

Het keramiek moet wennen aan de hoge temperaturen. Het is raadzaam om de eerste 3x de kamado keramische barbecue niet hoger op te stoken dan tot 250 graden Celsius.
Zorg er ook voor dat je de temperatuur zo langzaam mogelijk laat oplopen, zeker als het koud en/of vochtig weer is. Zo kan het keramiek inwerken en voorkom je scheurtjes en/of het knappen van het keramiek. Om de eerste 3x de temperatuur langzaam te laten stijgen, begin je met de top- en bodemventilatie die maar voor een klein deel geopend zijn. Deze kun je langzaam steeds iets verder open zetten, om de temperatuur te laten stijgen.

Bereidingswijzes keramische kamado BBQ

Zo’n massieve barbecue van keramiek kan dus extra goed hitte reguleren én vasthouden. Daardoor zijn er met een kamado meer bereidingswijzen mogelijk dan met een reguliere grill. Zo kun je met een kamado bijvoorbeeld:

  • Slow cooken: pulled pork wordt steeds vaker héél langzaam gegaard op een kamado
  • Roken: met rookmot of schaafsel kun je vis- én vleessoorten heerlijk gaar roken
  • Grillen: van groentes tot vlees en vis
  • Bakken en braden: de kamado is als oven te gebruiken voor bijvoorbeeld pizza’s en allerlei ovengerechten
  • Stomen: omdat de kamado goed afsluitbaar is én je geen direct vuur hoeft te gebruiken, kun je je etenswaren ook gaar stomen

Hoe houd ik de temperatuur van een kamado op peil?

Een keramische barbecue kan erg heet worden. Als je de deksel ineens opent, kan er een steekvlam ontstaan. Gebruik daarom altijd barbecue handschoenen. Als je de deksel optilt, doe dat eerst een klein beetje en met gestrekte arm. Zo kan er eerst zuurstof bij het vuur komen en voorkom je een steekvlam.

Het is niet zo moeilijk om een constante hoge temperatuur van bijvoorbeeld 250 graden Celsius of een lage temperatuur van 80-90 graden Celsius te bereiken. Ook kun je tot zelfs 12 uur lang zonder nieuwe houtskool toe te voegen, een constante lage temperatuur realiseren. Je regelt de temperatuur met de topventilatie-schijf en de bodemventilatie. Om de temperatuur te laten stijgen laat je meer zuurstof in de keramische barbecue door de top en bodemventilatie open te zetten. Met minder luchtstroom in de Grill Guru daalt de temperatuur. Dan schuif je de top- en bodemventilatie dichter.

Gebruik bij langzame garing op een lage temperatuur altijd een plate setter. Laat de grill niet te warm worden. Het duurt wel uren om de temperatuur omlaag te brengen.

Onderhoud kamado

Verwijder regelmatig met een poker de as onderin de kamado. Maak na maximaal vier beurten de barbecue helemaal schoon door de binnenringen te verwijderen en met een stoffer en blik helemaal schoon te vegen. Houd bij het schoonmaken de kamado vast en laat de deksel niet open staan. Door het ontbreken van tegengewicht kan hij omvallen! De kamado keramische barbecue kan in principe het hele jaar buiten blijven staan. Wil je dat de kamado echt op z’n mooist blijft? Dek hem dan toe met een regenhoes.

De vilten pakking die zorgt als afsluiting tussen de keramische deksel en basis (dome) dient na het gebruik van ongeveer 40 keer vervangen te worden. Bij te late vervanging kan de kamado beschadigen.

Bekijk onze accessoires voor alle gewenste benodigdheden bij je kamado.

The Bastard
The Bastard kamado